Endrer utdanning med utvidet virkelighet

Ved å legge til et digitalt lag til fysiske bøker, jobber Ludenso for å gjøre utdanning og læring mer tilgjengelig for alle.

– Barn som henger etter i utdanningssystemet er ikke fordi de ikke er flinke nok til å gå på skolen. Det er fordi utdanningen ikke er skreddersydd for hver student. De som sliter med lesing, kan få samme informasjon fra en video eller en 3D-modell, noe som gjør den mer illustrativ og interaktiv, sier teknisk leder i Ludenso, Harald Løvland Manheim.


Ikke alle lærer best av den tradisjonelle måten å bare lese en bok og ta notater. Selv om det fungerer for noen, vil mange ha nytte av en mer interaktiv måte å lære på. Heldigvis har teknologien kommet langt, og kan gi alternativer tilpasset hver enkelt elev.

– Hvis det finnes flere måter å lære på, øker sjansene for at alle lykkes, legger Manheim til.

Alle kan lære

Hundre år gamle skolebøker vil mer eller mindre bare være tekst, og etter hvert som tiårene har kommet og gått, har vi sett stadig flere og flere bilder i bøkene, noe som gjør læringen mer oppslukende.

– Vi ser på det digitale AR-laget som en naturlig forlengelse av denne lange trenden med å formidle informasjon på flere måter. Å legge til et digitalt lag på sidene er en utvidelse av det som allerede står i den fysiske boken, forklarer Manheim.


Med en app på telefonen eller nettbrettet kan elevene bli guidet til en video med ytterligere forklaringer om temaet kapittelet handler om, eller til og med ta opp en utvidet virkelighet (AR) 3D-modell av noe de leser om.

– Vi har hørt fra lærere at barn som tidligere ikke har vært best på leksene, plutselig kunne forklare hvordan et hjerte fungerer, fordi de hadde studert en 3D-modell i AR, sier Manheim.

Bygger bro mellom det fysiske og digitale

En elev utforsker et hjerte i AR (Foto: Johanne Nyborg)

Ifølge Manheim er et problem for forlagsbransjen i dag at forlagene tjener pengene sine på å selge fysiske bøker, og sliter med å konvertere kundene sine til digitalt innhold.


– Vi ønsker å bygge bro mellom det fysiske og det digitale, sier Manheim


Redaktørene og skribentene ved forlagene er ekspertene på temaene de skriver om. De kuraterer innholdet i den fysiske boken. Med Ludenso Explore-appen kan forlagene nå bygge bro mellom fysiske bøker med digitale ressurser gjennom AR. Elevene skanner ganske enkelt skolebøkene sine med et nettbrett eller en telefon og forvandler lesing til en interaktiv og engasjerende læringsopplevelse.

– Det er enkelt og intuitivt å legge til digitalt innhold. Det vil åpne en helt ny verden av læring for elevene, sier Manheim.

Teknologien vil til og med gi bøkene lengre levetid, da den kan bidra til å holde bøkene oppdatert med den siste utviklingen.

Bygget for vekst

Ludenso er en sertifisert uavhengig programvareleverandør (ISV) partner for Microsoft. Løsningene deres er h i Microsofts skyplattform, Azure.

– Azure er avgjørende for vår evne til å skalere løsningene våre for å betjene flere brukere med økende mengder innhold. Å bli inkludert i Microsofts go-to-market-program har gitt oss oppmerksomhet i sosiale medier og muligheter med globale medier, forklarer Manheim.

Co-Founder og CTO, Harald Manheim, og Education Lead i Microsoft Norge, Henriette Dolven


Utdanningsleder i Microsoft Norge, Henriette Dolven forklarer at partnerskapet er gjensidig fordelaktig.

– Vi ønsker å jobbe med partnere som promoterer og utvikler løsninger på teknologien vår. Vi er avhengige av våre ISV-er for å gi verdi til historiene vi bringer til kundene våre. Microsofts løsninger for utdanning kan ikke dekke alle behov alene. Sammen kan vi berike den pedagogiske arenaen, for både lærere og elever, og løse problemer de ikke engang visste at de hadde, sier Dolven.


Microsofts tilstedeværelse i stort sett alle land på jorden var en forskjell for Ludenso. Datasentre i Norge er viktig av hensyn til personvern og GDPR. Microsoft Educations oppdragserklæring er å styrke alle elever på planeten til å oppnå mer. Manheim føler at uttalelsen stemmer godt overens med Ludensos visjon.

– I tillegg til å hjelpe studenter overalt og på alle trinn, ønsker vi å være det ledende AR-universet for læring. Vi ønsker at 3D-modeller skal være like komfortable å sende og bruke som jpeg-filer er nå, sier Manheim.