Hvordan kan AR forbedre leseopplevelser?

Du lurer kanskje på hva AR-teknologi er, og hva det har å gjøre med lærebøker? I denne bloggposten vil vi svare på hva AR er, hvordan det kan brukes i forbindelse med læring og publisering av bøker, samt hva som skal til for å skape en AR-lærebok.

Hva er Augmented Reality?

AR (utvidet virkelighet på norsk, eller auka røynd på nynorsk) er et digitalt lag plassert på toppen av virkeligheten i sanntid. Tenk deg at du leser om hvordan jorden går i bane rundt solen. Mens du har boken foran deg, strekker du deg etter telefonen, og holder den over boksiden. Plutselig oppdager du at hele solsystemet begynner å sirkulerer rett foran øynene dine – som i en Harry Potter-filmscene. Dette øyeblikket er en AR-opplevelse. Og denne typen bøker er noe Aschehoug Forlag i Norge nå har lansert innen naturfag, og helse- og oppvekstfag.

AR-øyeblikk kan være morsomme og engasjerende, men enda viktigere er det at de gir de leserne en økt forståelse for komplekse konsepter som er vanskelige å forstå ut fra bilder eller ren tekst. Innen 2024 vil det være anslagsvis 1,7 milliarder mobile AR-enheter over hele verden, en økning på 1,5 milliarder fra de 200 millioner som ble sett i 2015. La oss nå se på hva denne utbredte tilgjengeligheten kan bety for mer inkluderende utdanningsmuligheter.

To sykepleierstudenter holder telefonene sine over en anatomibok for å utforske innsiden av et menneskehjerte i 3D (foto: Johanne Nyborg)

Hvordan kan AR påvirke læringsutbyttet?

I samsvar med den voksende banken av internasjonal forskning om pedagogisk bruk av AR, får vi tilbakemeldinger fra studenter og lærere som bruker bøkene til Aschehoug om at teknologien er enkel å lære, og at den bidrar til å inkludere flere elever.

De største fordelene med AR, slik lærerne ser det, er det økte engasjementet og motivasjonen for læring. Dette bidrar til å gjøre læringsprosessen mer effektiv for å lære komplekse tema, for eksempel hvordan blodet blir transportert gjennom kroppen, eller hvordan celler skapes. Når elevene får observere og utforske fra ulike vinkler, blir komplekse konsepter forstått mer effektivt. Dette støttes av flere litteraturgjennomganger, som denne artikkelen publisert av Elsevier i fjor:

“many studies have reported AR’s effectiveness in primary, secondary and higher education to increase student motivation, learning outcomes, collaboration, interactions, learning attitudes and enjoyment. This knowledge should bring a good opportunity to utilize AR in boosting the student’s motivation to study”

Men hvis AR er så bra for læring, kan du spørre "hvorfor ser vi ikke mer av det på skoler eller universiteter i dag?"

Utfordringene med AR i dag

Det korte svaret er at det er for dyrt og for komplekst å lage AR-opplevelser. Og det som ender opp med å skje er at teknologiselskaper lager inspirerende 3D-innhold – men uten et pedagogisk grunnlag. På den andre siden mangler personer med fagkunnskap (som lærere og forfattere) programmeringsferdighetene til å visualisere læringsinnholdet, og ekskluderes slik fra skapeprosessen av utdanningsinnhold i AR.

Heldigvis er denne trenden i ferd med å endre seg.

En elev leser i anatomiboken sin og utforsker en livmor i AR (foto: Johanne Nyborg)

Hvordan AR blir mer tilgjengelig

Kreativiteten for hvordan mobil AR-teknologi kan brukes sammen med vanlige bøker er uendelig, og vi har stor tro på at teknologien kan implementeres i enhver bok uansett emne, innhold eller mål.

I løpet av de siste årene har det blitt utviklet drag-and-drop-plattformer som gir ikke-teknologiske individer muligheten til å produsere AR-opplevelser. Og vi i Ludenso er glade for å dele at vi utvikler en skreddersydd plattform for redaktører og forfattere, som gir tilgang til å lage AR-opplevelser på få minutter. Dette gjør det mulig å bestemme selv hvilket innhold som skal vekkes til live. På denne måten kan forfattere tilegne seg nye superkrefter og bringe liv til bøker uten behov for programmeringskunnskaper. Snart vil disse typene AR-bøker bli lansert i Storbritannia for flere STEM-kurs, inkludert kjemi og fysikk.

En siste ting…


Til slutt bør det nevnes at AR ikke skal brukes for å bruke AR. Da blir det rett og slett en morsom gimmick, men ikke noe mer. Når du derimot har et komplekst konsept som kan illustreres bedre i 3D, eller du kan inkludere personer med ulike læringsstiler gjennom videoer eller lydstøtte, er det der magien skjer.

Hvis du vil vite mer om AR, hvordan lærebøker kan komme til live, eller hvordan dette gjøres i samarbeid med forlag i Skandinavia og Storbritannia – ta gjerne kontakt med oss ​​på ingrid@ludenso.com, så svarer vi gledelig på spørsmål.